Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
30.6.2018.
Са конференције о инвестицијама у српској енергетици

​У Србији је покренут снажан инвестициони циклус у сектору енергетике вредан више од три милијарде евра, који ће обезбедити дугорочну енергетску безбедност земље, изјавио је Александар Антић министар рударства и енергетике на конференцији „Инвестиције и нови капацитети - гарант енергетске безбедности". Уз подршку Владе, у последње две године Јавно предузеће „Електропривреда Србије“ потпуно је посвећено реализацији великих, стратешких инвестиционих пројеката који се односе на примену најсавременијих технологија, повећање енергетске ефикасности, изградњу нових, модерних постројења и ревитализацију старих и поузданих.

- Пуно радимо, имамо снажан инвестициони циклус за који дубоко верујем да доживљава додатни замајац, који ће капитално утицати на нашу енергетску безбедност - рекао је Антић.

Од краја 2015. године многи пројекти су успешно рестартовани. Покренута је реализација изградње новог термо блока у Костолцу, затим „зеленог“ пројекта у Колубари, модернизација ХЕ „Зворник“ и малих хидроелектрана, изградња постројења за одсумпоравање и првог ЕПС-овог ветропарка у Костолцу. Радовима на „Ђердапу 1“, ХЕ „Зворник“ и ХЕ „Бајина Башта“, хидро капацитети су повећани за 140 мегавата, док је снага термо капацитета већа за 220 мегавата радовима на ТЕНТ А, ТЕНТ Б и ТЕ „Костолац Б“.

- То значи да смо од 2015. до 2017. године кроз наведене пројекте ревитализација, набавки савремене опреме, заштите животне средине и припремних активности за градњу нових капацитета - реализовали 1,2 милијарде евра инвестиција у свим делатностима: производњи енергије, производњи угља, дистрибутивном систему и квалитету снабдевања - поручио је Владимир Марковић, директор Сектора за кључне инвестиционе пројекте ЈП ЕПС.

Када је реч о стратешким циљевима ЈП ЕПС од 2018. до 2027. године, приоритети су усмерени на сигурност снабдевања, испуњење еколошких обавеза, модернизацију, економску одрживост и даљу реализацију инвестиција.

- Зато ће у област рударства бити уложено 1,1 милијарда евра, у термо сектор 1,7 милијарде евра, у обновљиве изворе 0,7 милијарди, а у дистрибутивне и корпоративне пројекте 1,4 милијарде. Укупно посматрано, инвестициона улагања до 2027. године износиће 4,9 милијарди евра – додао је Марковић.

Конференција која је окупила стручну јавност одржана је у организацији енергетског портала „Балканмагазин“.