Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
11.12.2018.
Улагања ЕПС-а допринос економском развоју

​В. д. директора „Електропривреде Србије“ Милорад Грчић пустио је у рад трафостаницу 35/10 kV „Прељина“ у индустријској зони код Чачка, у коју је до сада уложено више од 160 милиона динара. Он је нагласио да је пуштање у рад ове трафостанице веома важно јер се у овој индустријској зони гради фабрика „Форверк“ за коју је положен камен темељац у јулу ове године.

- Тренутно су у финалној фази преговори за почетак изградње још једне фабрике, а радна места, индустрија, инфраструктура, предуслови су за бољи живот како људи не би размишљали о миграцијама - рекао је Грчић. - ЕПС на тај начин даје допринос како политици државе, тако и граду Чачку. Ова трафостаница допринеће стабилизацији напојне мреже и за неколико околних села. Планирамо да изградимо још две важне трафостанице и обновимо нисконапонску мрежу.

Грчић је рекао да је, како би било која фабрика била изграђена, или било који привредни субјект могао да ради, потребна инфраструктура, а најважнији фактор је напајање електричном енергијом. Зато је важно да се инфраструктурни објекти модернизују, граде нове трафостанице и напојна мрежа. Изградња нове трафостанице „Прељина“ коштаће укупно 1,5 милиона евра.

- У плану је да заменимо све стубове, завршен је тендер за набавку дрвених и бетонских бандера и у Западној Србији урађен је значајан део посла што се тога тиче – рекао је први човек ЕПС-а. - Настављамо тај посао и даље. У Чачку смо урадили значајан део посла, промењен је велики број стубова, а настојаћемо да заменимо што већи број бандера и променимо комплетну нисконапонску мрежу.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић захвалио је представницима ЕПС-а на изградњи ове трафостанице, прве после 29 година која се те снаге гради у Чачку. Ова ТС изграђена је за мање од седам месеци и допринеће стабилном напајању околних села, као и фабрике која је у изградњи, али и наредне која ће се градити. В. д. директора ЕПС-а разговарао је и са Весном Стамболић, председницом општине Лучани, као и са Радованом Илићем, директором Индустријског комбината „Ливница“.