Skip Ribbon Commands
Skip to main content
SharePoint
1.8.2018.
Инвестиције ЕПС-а за развој источне Србије
Милорад Грчић, в. д. директора ЕПС посетио Мајданпек

Јавно предузеће „Електропривреда Србије" наставља инвестиције у општини Мајданпек,  у којој је у последње две године уложено 17 милиона динара у реконструкцију нисконапонске мреже и 30 милиона динара у ТС „Доњи Милановац" за поуздано снабдевање електричном енергијом око 10.000 потрошача, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС који је посетио Мајданпек.

- ЕПС у последњих неколико година покушава да уради нешто што се деценијама није радило широм Србије. Инвестирамо велика средства у производне и дистрибутивне капацитете. И у општини Мајданпек, којој припадају и Доњи Милановац и Лепенски Вир, у претходних годину и по, две унапредили смо мрежу. Радимо и пројекат за снабдевање локалитета  Лепенски Вир, узимајући у обзир планове које држава има за овај део Србије - рекао је Грчић.

Реконструкција трафостаница и обнова дистрибутивне мреже омогућиле су и смањење губитака електричне енергије на територији Мајданпека, а нова улагања допринеће економском развоју.

Грчић је са руководством општине посетио више локација на којима су завршени или планирани радови и договорена је  санација једног дела нисконапонске мреже од Дебелог Луга до железничке станице. У плану је и да се ради нисконапонска линија на Мирочу, потез према Михајлову, као и инвестиције које ће стабилизовати напајања појединих насеља на подручју општине Мајданпек, пре свега места Рудна Глава. Договорено је да се осигура квалитетно напајање и за археолошки локалитет Лепенски Вир, који је изузетно велики потенцијал за развој туризма.

Грчић је истакао да ЕПС улаже значајна средства у тај део Србије са циљем да се сваком кориснику обезбеди сигурно снабдевање електричном енергијом.

- Без инфраструктуре и стабилног снабдевања електричном енергијом нема развоја ниједног дела Србије. Циљ ЕПС-а је да допринесе стварању бољих услова за живот и пословање, отварање нових фабрика и радних места. Да људи не размишљају да оду, већ да  схвате да се овде може лепо живети – рекао је Грчић.

Дејан Вагнер, председник општине Мајданпек је захвалио  Грчићу на посети и истакао да до сада директор ЕПС-а није био у тој општини.

- Направили смо значајне договоре и размотрили  стање трафостаница и средњенапонске и нисконапонске мреже на подручју Мајданпека и прецизирали активности које ће да крену колико сутра. Све што је договорено могло би да се реши најкасније у наредне три до четири године – рекао је Вагнер.

На подручју општине Мајданпек заједно са Доњим Милановцем има око 10.000 потрошача, а мрежа је дуга више од 1.000 километара на изузетно неприступачном терену. Улагањем у унапређење дистрибутивне мреже ЕПС гради инфраструктуру која је основа за развој привреде и туризма и тиме отварање нових радних места на подручју Мајданпека.